DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Archive for April 2011

Alimentatia pe baza de colagen

In dermatolog on April 29, 2011 at 7:05 pm

The Telegraph: Japanese eat collagen in attempt to stay young
Japan’s ageing population is trying to eat itself young with the latest trend in wrinkle reduction: dining on collagen.
By Danielle Demetriou in Toky
o 5:36AM GMT 12 Jan 2009

In realitate ingestia de produse pe baza de are ca unic efect digerarea acestuia fara niciun efect benefic asupra pielii si cu o valoare nutritiva scazuta!

Si ca dovada suplimentara, romanii se hranesc cu din belsug din mezeluri si au speranta de viata printre cele mai reduse din UE.

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Foliculita subnevica

In acnee on April 29, 2011 at 12:18 am

Am si eu o intrebare. Am acnee chistica si fac tratament cu roaccutane. De aproximativ o luna imi tot apar cosuri destul de urate in jurul unei alunite de pe obraz si mai nou chiar si pe ea. Practic alunita mea nici nu se mai vede din cauza cosurilor. Sa ma ingrijorez? Mentionez ca daca pun degetul si apas usor se simte sub piele ca si cum ar fi ceva sub ea, cam de marimea varfului degetului aratator ( ca si cum ar fi inflamat)

 

Raspuns: Cel mai probabil este voba despre o foliculita subnevica, o inflamatie a bazei unui fir de par situat sub alunita (nev pigmentar). Este bine sa nu umbli/sa nu incerci sa storci. Daca nu se rezolva in 2 saptamani ar fi indicat sa te vada un dermatolog pentru a-ti prescrie un tratament antibiotic; daca nici acesta nu da rezultate si colectia se inchisteaza va fi nevoie de o incizie de evacuare a continutului, insotita cel mai probabil de excizia nevului.

Mai multe articole pe aceeasi tema:

“Implant de botox”?

In Uncategorized on April 28, 2011 at 12:00 am

Sigur ca nu, pentru ca nu exista sa ceva! Filmuletul la care se uita parlamentarul in cauza este despre marirea buzelor cu ajutorul fillerelor. Dar pt ziaristul care este si el roman si prin urmare considera ca botox vine de la “bot”, totul se leaga si se naste o stire cu sens:

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Culoarea acelor de seringa

In dermatolog on April 26, 2011 at 11:56 pm

Exista un cod al culorilor acelor de seringa.

Acele 18 G -des utilizate au hub-ul roz, cele de 30G (mult mai subtiri) au culoarea bazei galben, cele de 27 au culoarea gri iar cele de 21G -verde, 16 G alb, iar 23 G sunt bleu.

Numarul utilizat este invers proportional cu diametrul interior al acului (cu cat e mai subtire acul de seringa, va avea un nr mai mare- 18G este mai gros decat 32 G)

Gauge Out Diameter Color Code
5/8″(16) 1″(25) 1-1/4″(32) 1-1/2″(38)
18G 1.20mm Pink NA1838
19G 1.10mm Cream NA1938
20G 0.90mm Yellow NA2038
21G 0.80mm Green NA2138
22G 0.70mm Black NA2232 NA2238
23G 0.60mm Blue NA2325 NA2332
24G 0.55mm Purple NA2425
25G 0.50mm Orange NA2516 NA2525
26G 0.45mm Brown
27G 0.40mm Grey
Mai multe articole pe aceeasi tema:

Imunohistochimia

In Afectiuni dermatologice, dermatolog on April 23, 2011 at 5:08 am

Imunohistochimia este o metoda utilizata pentru identificarea unor constituienti tisulari in baza unor reactii imunologice de tip Ag-Ac (antigen-anticorp). Situl de interes este evidentiat:

-fie utilizand anticorpi marcati

-fie utilizand metode secundare de marcare,

apeland la enzime ce modifica culoare unui substrat.

Exista mai multe variante de tehnica, de la simpla marcare a anticorpului cu o enzima ce modifica culoarea unui cormogen prin actiunea asupra acestuia, pana la metode mai compexe – metoda PAP, APAP sau AMC (acronim provenind de la avidin-biotin complex).

Imagini de imunohistochimie:

IHC

imuno-histochimie

 

imunoh-istochimie

imunohistochimie

Imunohistochimia este utilizata pentru decelarea unor antigene cum ar fi:

•Citokeratinele (CK)
•Vimentina
•Anticorpi antileucocitari
•Anticorpi  utili pentru diagnosticul melanomului (S 100, HMB-45)
•Anticorpul NKI-C3
•Anticorpi anti membrană bazală ( IV şi laminină)
•Antigenul epitelial membranar (EMA)
•Antigenele proliferării celulare (Ki 67, PCNA)

 

 

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Dermatita seboreica a scalpului – tratament

In boli, dermatolog, tratament on April 22, 2011 at 9:51 pm

Ai matreata? Este un semn de dermatita seboreica. Ai cojite albe in sprancene sau langa nas? Este dermatita seboreica.

Dermatita seboreica nu dispare definitiv cu tratament, dar se amelioreaza considerabil, in limitele unui aspect estetic acceptabil. Dermatita seboreica este o afectiune cronica a pielii.

Tratamentul dermatitei seboreice a scalpului consta in aplicarea de dermatocorticoizi la nivelul scalpului (de exemplu Asorian lotiune) si samponare de trei ori pe saptamana cu un sampon medical special de tipul Mediket Plus, Nizoral, Kelual, DS, Ketodar, Node Ds, Scuaphane S.

Chiar daca solutia de dermatocorticoid functioneaza si cand o aplici pe piele (daca ai si leziuni de dermatita seboreica la nivelul pielii), daca vei face asta pielea se va atrofia in timp si va arata foarte rau, mai rau decat cu dermatita seboreica. Si acest efect advers este ireversibil. Pielea scalpului este insa mai groasa si mai rezistenta decat pielea din alte zone ale corpului.

Dermatita seboreica poate fi tratata cu sampon antifungic

Dermatita seboreica poate fi tratata cu sampon antifungic

In ceea ce priveste samponul,la un moment dat dermatita seboreica a pielii capului se va “obisnui” cu samponul respectiv (in cateva saptamani sau luni de zile), caz in care va trebui sa schimbi samponul cu unul dedicat (tot pentru dermatita seboreica) dar de la alt producator. Actualmente mai toti marii producatori de dermatocosmetice au o linie speciala pentru persoanele care sufera de dermatita seboreica.

De retinut ca un spalat pe cap prea frecvent poate agrava dermatita seboreica. Este bine sa te speli pe cap de 2-3 ori pe saptamana, in mod uzual.

Voi reveni cu un post legat de tratamentul in dermatita seboreica a fetei sau dermatita seboreica a toracelui anterior/posterior.

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Cauzele carcinomului bazocelular

In alunite, dermatologie on April 16, 2011 at 5:45 pm

Carcinomul bazocelular (epiteliomul bazocelular) este o tumora maligna cutanata. Malignitatea epiteliomului bazocelular se datoreaza mai degraba capacitatii sale de invazie locala, metastazele survenind extrem de rar intrucat celulele carcinomului bazocelular nu pot supravietui in absenta stromei care le inconjoara la locul de origine.

Alaturi de carcinomul spinocelular, carcinomul bazocelular reprezinta majoritatea cancerelor de piele non-melanom (NMSC- Non-Melanoma Skin Cancer).  Reprezinta aproximativ patru cincimi din totalul cancerelor de piele.

Factori implicati:

Implicarea radiatiilor ultraviolete in aparitia epitelioamelor bazocelulare este certa

Carcinomul bazocelular poate aparea pe leziuni preexistente. Astfel, putem intalni CBC dezvoltat pe nev sebaceu (nev  in care se intalneste o proliferare exagerata a glandelor sebacee) sau CBC dezvoltat la nivelul unor cicatrici.

Radiatiile ionizante au un rol important in carcinogeneza

Printre factorii citati in aparitia carcinomului bazocelular se numara si traumatismele locale repetatetricotilobazaliom.

Imunosupresia este de asemenea implicata

Carcinogenii chimici sunt de asemenea implicati – in speta arsenicul. Acesta mai produce, in afara de carcinoame bazocelulare multiple, si malignitati ale organelor interne, keratoze arsenicale si hiperpigmentare arsenicala difuza. CBC poate aparea la persoanele expuse la arsenic si in alte zone decat cele fotoexpuse si latenta de aparitie este de 3-4 decade.  Lucratorii din rafinarii si agricultorii sunt mai expusi la arsenic; cuantificare expunerii la arsenic se face prin analiza parului si a unghiilor.

Fototipul I, II sunt factori de risc pentru carcinomul bazocelular. Aceste fototipuri (descrise initial de catre Fitzpatrick) desemneaza indivizi care nu se bronz si sufera arsuri solare severe, dureroase, respectiv care se bronzeaza cu dificultate si sufera arsuri dureroase. Indivizii in cauza au ochii albastri sau versi, sunt blonzi sau roscati si au pielea deschisa la culoare.

Sexul : sexul masculin pare sa fie mai frecvent implicat, cu un sex ratio B:F de aproximativ 3:2.

Varsta: carcinomul bazocelular apare de obicei la varste inaintate. Incidenta la tineri este in crestere.

Rasa: CBC are predispozitie pentru persoanele apartinand rasei caucaziene, intalnindu-se foarte rar la persoanele de culoare.

Afectiuni genetice precum albinismul, xeroderma pigmentosum sau vitiligo, prin scaderea capacitatii de aparare a pielii fata de radiatiile ultraviolete

Alte afectiuni genetice care predispun la aparitia de epitelioame bazocelulare multiple:

Sdr Gorlin (NBCES- nevoid basal cell epithelioma syndrome)

Nevul bazocelular liniar unilateral- linear unilateral basal cell nevus

Sindromul Bazex

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Alopecia areata – Pelada

In dermatolog on April 12, 2011 at 5:29 am

Reprezinta pierderea parului de la nivelul unei zone -de obicei- circumscrise. Cadere parului poate aparea la nivelul scalpului sau al barbii, genelor, sprancenelor sau oriunde pe trunchi. Cand afecteaza intrega extremitate cefalica- scalp, gene, sprancene, barba- vorbim despre totalis.

este reversibila, de cele mai multe ori. Uneori, vorbim despre caderea ireversibila a parului.

Exista numeroase tratamente, dar raspunde uneori foarte greu la acestea: se poate administra Prednison, minoxidil, se poate face PUVA -terapie, se poate recurge la aplicatii locale de diversi iritanti- fenoli, cignolin, DNCB, etc.

PELADA

 

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Ce este microscopia confocala

In alunite, dermatologie on April 5, 2011 at 5:37 pm

Microscopia confocala este o metoda de diagnostic in vivo a leziunilor pigmentare cutanate-alunitelor- (si nu numai). Utilizeaza un fascicul laser care ajunge in piele la o adancime anterior stabilita si se reflecta, raza reflectata urmand a fi analizata, si acest lucru se intampla pe rand pentru o multitudine de puncte aflate in acelasi plan  orizontal, astfel incat rezulta o imagine la o rezolutie foarte mare, asemanatoare metodelor histopatologice (examenului anatomopatologic). Capacitatea de discriminare a doua puncte alaturate este de aproximativ 1 micrn, iar adancimea sectiunilor poate ajunge la 2-300 de microni.

Foarte avantajos este ca metoda nu necesita biopsie si fixarea preparatului, practic se realizeaza pe viu, fara interventie chirurgicala de scoatere a alunitei.

Mai nou, aceasta metoda exista si in Romania in cateva centre de excelenta in studiul tumorilor cutantate.

Mai multe articole pe aceeasi tema:
sc