DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Archive for April 2010

Forme clinice de acnee

In acnee, derma on April 25, 2010 at 4:28 pm

Acneea poate fi:

  • acnee comedoniana
  • acnee papulopustuloasa
  • acnee nodulochistica

manifestarile clinice se pot intrica, apar comedoane si in acneea papulopustuloasa, dupa cum apar si papule si pustule in acneea nodulochistica.

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Bataturi, clavusuri, durioane si calozitati

In derma on April 16, 2010 at 2:41 pm

Nu o sa explic identitatea fiecareia dintre aceste notiuni, intrucat despre clavus, batatura, calozitate si durillon au mai vorbit intr-un articol anterior si nu vreau sa va (..sau ma) plictisesc cu asta. ma gandeam ca este interesant de discutat cam ce se intampla cand ne apare o batatura, sau mai degraba o calozitate.

- proteina din piele- se modifica; practic apare un alt tip de , mult mai rezistenta la solicitari mecanice si mai dura; dupa cum stiti poate fi moale, cum este cea a pielii obisnuite, intermediara-cea a parului sau dura a unghiilor. Ei bine, in batatura se apropie ca structura de cea care intra in mod normal in structura unghiilor.

Si asta nu este tot. Cimentul care leaga keratinocitele intre ele se ingroasa; este ca un mortar care leaga caramiziel- mortar care se solidifica. Mai mult, keratinocitele isi ingroasa prelungirile care se intrepatrund mai mult si mai puternic cu cele ale celulelor vecine.

Si pentru ca stiu ca stateati cu sufletul la gura asteptand acest ultim amanunt: da, da, este adevarat, si descuamarea scade la nivelul calozitatii.

..Cam acestea sunt metodele prin care pielea intelege sa se apere in fata presiunii crescute. Daca imi aduc aminte o sa dedic un post metodelor de a scapa de .

 

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Eritrodermia

In Afectiuni dermatologice, dermatolog, dermatologie on April 8, 2010 at 12:27 am

ERITRODERMIA reprezinta eritemul generalizat care acopera mai mult de 90% din suprafata corporala. Eritrodermia se mai numeste si dermatita exfoliativa, intrucat la cateva zile dupa eritem apare descuamarea. Cauzele acopera o larga plaja de afectiuni:

-Eruptii postmedicamentoase

-Limfoame

Psoriazis

Dermatita seboreica

Lichen plan

Dermatita atopica

Scabia

Pitiriazis R P

Eczeme de diverse tipuri, incluzand dermatita de contact

Ihtioze

SSSS (Staphylococcal scalded skin syndrome)

Dermatofitii

Leucemii

HIV

pemfigus (anumite tipuri de pemfigus)

si lista poate continua

In unele cazuri nu se poate descoperi cauza eritrodermiei– vorbim despre eritrodermia idiopatica.

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Hristos a inviat!

In Personale on April 4, 2010 at 2:52 am

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Nicio raza de soare nu scapa nepedepsita

In Afectiuni dermatologice, dermatolog, dermatologie on April 1, 2010 at 1:42 pm

Razele ultraviolete afecteaza pielea cauzan afectiuni caute de tipul arsurilor solare. Pielea se inroseste, apare senzatia neplacuta de arsura, urmeaza descuamarea lamelara sau in lambouri- bucati mari de piele care se desprind;  nu am de gand sa adaug ceva la ceea ce deja se stie, poate doar ca aplicarea de iaurt nu este chiar cea mai buna idee, incercati un spray de tipul Oximed..

Razele solare isi cumuleaza efectele negative la nivelul pielii. Actionand asupra ADN-ului celulelor pielii, Razele UV produc alterari ale acestuia; unele dintre aceste leziuni ale ADN-ului se repara, altele nu, ramanand in celule si porpagandu-se odata cu inaintarea in varsta;  in timp toate aceste mici modificari ale ADN-ului celular duc la aparitia cancerului de piele. Un istoric  de trei arsuri solare in copilarie inseamna un risc de 6 ori mai ridicat de a dezvolta la varsta adulta.

Mai multe articole pe aceeasi tema:
sc