DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Archive for February 2010

Sindromul Lofgren

In Uncategorized on February 18, 2010 at 3:01 am

Asociaza eritem nodos, poliatralgii, febra, uveita acuta si adenopatii hilare bilaterale.  Eritemul nodos poate aparea in sarcoidoza. Eritemul nodos arata cam asa:

eritem nodos

A nu se intelege ca sindromul Lofgren apare in fiecare caz de sarcoidoza; mai mult, sindromul Lofgren apare mai des la femei decat la barbati.

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Pili recurvati

In Afectiuni dermatologice, dermatolog on February 17, 2010 at 4:53 pm

Pili recurvati este o afectiune care produce cresterea firelor de par pe dedesubtul pielii. Foarte des intalnita, da pseudotinea barbae, foliculite dupa epilat s.a. Practic -si logic- un fir de par creste pe sub piele, ceea ce determina aparitia unei leziuni de tip papulo-pustula, ca un cos.

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Lichen scleroatrofic

In Afectiuni dermatologice on February 17, 2010 at 4:38 pm

Denumit si kraurosis penian sau kraurozis vulvar, functie de purtator. Se manifesta prin placi genitale si sau perigenitale cu aspect opalescent, albicioase, persistente, lent evolutive la nivelul glandului penian, al preputului sau vulvei. Uneori se insoteste de prurit genital (mancarimi genitale) si poate duce in timp la aparitia unui cancer numit carcinom spinocelular. Tratamentul este empiric si  foarte putin eficient: unguente cu testosteron, dermatocorticoizi, laser, circumcizie daca afectiunea este foarte avansata.  Cam cum arata lichenul scleroatrofic penian si lichenul sclero-atrofic vulvar:

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Sarcoidoza

In Afectiuni dermatologice on February 14, 2010 at 2:55 am

Probabil ca noptile nu erau tocmai odihnitoare in lipsa acestei informatii, dar sarcoidoza este o afectiune in care apar granuloame non-cazeoase in organele interne, mai ales plamani, ficat si ganglionii limfatici, si in 25% dintre cazuri si la nivelul pielii.  Manifestarile cutanate ale sarcoidozei sunt multiple, de exemplu sarcoidele inelare.

Exista si  alte tipuri de leziuni, de exemplu angiolupoidul sau lupus pernio sau sarcoide nodulare-noduli nici sau mari.

sarcoide inelare

Tratamentul  se face cu corticoterapie sau Metotrexat, desi majoritatea se remit singure. Daca exista atingeri viscerale, lucrurile se complica, mai ales in cazul in care sarcoidoza afecteaza inima.

lupus pernio- sarcoidoza

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Angiokeratoame

In Afectiuni dermatologice on February 12, 2010 at 1:05 am

Des intalnite  mai ales la persoanele in varsta, la nivelul scrotului: angiokeratoame. Exista si alte forme decat cele scrotale, cele asoc bolii Fabry sau angiokeratoma circumscriptum. In fine, arata cam asa:

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Condiloame – Vegetatii veneriene- negi genitali

In Boli venerice on February 6, 2010 at 9:26 pm

Cum arata o vegetatie veneriana (neg genital) la microscop:

condiloame

condiloame, HPV

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Grinch – Cornelia de Lange Syndrome

In Afectiuni dermatologice, Celebritati on February 6, 2010 at 9:14 pm
Cateva imagini cu aspectul facial din sindr. de Lange, in care micutii au buza de sus bine dezvoltata, nasul carn cu baza piramidei nazale prabusite, gene arcuite si retard mintal.  Se poate asocia cu keratoza pilara atrofianta rubra.

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Keratoza pilara atrofianta a fetei

In Afectiuni dermatologice on February 6, 2010 at 8:56 pm

Keratoza pilara atrofianta a fetei (Keratosis pillaris atophicans faciei) este o afectiune in care apar niste dopuri de keratina foliculara; afecteaza frecvent zona sprancenelor si lasa in urma alopecie definitiva (caderea parului intr-o anumita zona), ca urma re a aparitiei cicatricilor la nivelul sprancenelor. Cauza este necunoscuta, rareori asociata cu diverse sindroame genetice (genodermatoze) cum ar fi sdr. Cornelia de Lange sau Noonan.
Tratamentul este de cele mai multe ori deceptionant (retinoizi, laser).

Se mai numeste si ulerythema ophryogenes.

Ulerythema

Mai multe articole pe aceeasi tema:
sc