DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Roaccutane -prospect

In Produse dermatologice, tratamente on July 15, 2009 at 10:59 am

Indicatii si utilizare: Formele grave de nodulo-chistica rezistente la tratamente, mai ales acneea chistica si acneea conglobata, in special atunci cand exista leziuni la nivelul trunchiului.
trebuie prescris numai de medicii care au experienta in administrarea retinoizilor pe cale generala – de preferinta dermatologi – si care pot evalua corect riscul de malformatii, daca Roaccutan este luat in cursul sarcinii.

Retinoid cu actiune antiseboreica specifica, pentru tratamentul pe cale orala a acneei severe, chistice si a acneei conglobate rezistente la alte forme de tratament .

Compozitie: Substanta activa: izotretinoin (acid 13-cis-retinoic). Capsule a 10 mg si 20 mg.

Proprietati si efecte:
Izotretinoinul, substanta activa a , este un stereoizomer sintetic a acidului all-trans retinoic (tretinoina). Mecanismul de actiune a nu a fost insa complet elucidat, totusi s-a stabilit ca ameliorarea tabloului clinic al acneei severe este asociata cu o reducere a activitatii glandelor sebacee si cu diminuarea maririi acestora – dovedita histologic – in functie de doza. Mai mult, s-a constat la nivelul pielii un efect antiinflamator al izotretinoinului.

Farmacocinetica: Cinetica acestei substante fiind liniara, evolutia concentratiei sanguine, in functie de timp este previzibila. Absorbtia la subiecti sanatosi, ca si la pacientii cu chistica, concentratiile plasmatice maximale (Cmax) de aproximativ 250 ng/ml, au fost obtinute la 1-4 ore (tmax) dupa administrarea a 80-100 mg de izotretinoin.

Priza de izotretinoin luata cu alimente creste biodisponibilitatea intr-o proportie care poate atinge dublul valorilor corespunzatoare celor à jeun, fapt care trebuie pus pe seama facilitarii absorbtiei acestor substante deosebit de lipofile. De altfel, se remarca o regresie globala a fluctuatiilor biodisponibilitatii sistemice atunci cand izotretinoinul este luat impreuna cu alimente . Distributie: Procentul de legare de proteinele plasmatice a izotretinoinului este foarte ridicat (99,9%), astfel ca fractiunea nelegata de substanta activa este inferioara valorii de 0,1% din total, pentru un domeniu larg de concentratii terapeutice. Albumina pare sa fie proteina de care se leaga preferential. Nu este cunoscut volumul aparent de distributie a izotretinoinului la om, tinand cont ca nu exista o forma care sa poata fi administrata intravenos. Izotretinoinul trece bariera placentara in cantitati care produc malformatii congenitale. Exista o mare probabilitate ca …..izotretinoinul sa treaca in laptele matern, avand in vedere carcaterul sau lipofil. Din aceasta cauza, izotretinoinul este contraindicat femeilor care alapteaza. Metabolism: Principalul metabolit al izotretinoinului in sange este 4-oxo-izotretinoin, care se formeaza rapid dupa priza orala; izotretinoinul este izomerizat in vivo la tretinoina (acid all-trans retinoic) printr-o cale metabolica alternativa. Glucuronizarea metabolitilor nu a fost in mod concludent demonstrata la om, dar studiile efectuate pe animale o sustin cu fermitate . Studiile efectuate la om si la caine permit sa se conchida ca exista o recirculare enterohepatica a izotretinoinului, care ar contribui la variatiile interindividuale ale concentratiilor plasmatice. Eliminare: Izotretinoinul pare sa fie eliminat aproape exclusiv prin metabolizare hepatica si excretia biliara . Dupa administrarea orala a izotretinoinului la subiecti sanatosi, ca si la pacientii cu chistica, timpul de injumatatire prin eliminare a medicamentului nemodificat, s-a dovedit a fi intre 7-39 ore (in medie, aproximativ 20 ore). Timpul mediu de injumatatire prin eliminare a metabolitului 4-oxo la pacientii cu chistica, este putin mai lunga (25 ore, valori extreme: 17-50 ore) fata de cel al substantei din care provine. Farmacocinetica in situatii clinice particulare: tinand cont ca izotretinoinul este contraindicat la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica, nu exista date farmacocinetice la acestia.

Mod de administrare:

Se va incepe tratamentul cu 0,5 mg/kg/zi. Nu rareori s-a putut observa la inceput o agravare tranzitorie a acneei . Eficacitatea si reactiile adverse variaza de la un subiect la altul; dupa circa 4 saptamani, se va ajusta doza de intretinere care se va situa in domeniul 0,1-1,0 mg/kg/zi, pentru a corespunde necesitatilor individuale. Doza maxima de 1 mg/kg/zi nu trebuie administrata decat pe o durata limitata de timp. Durata totala a tratamentului este in general de 16 saptamani. Evaluarea….. rezultatelor terapeutice trebuie sa tina cont de faptul ca procesul de insanatosire continua adesea si dupa oprirea tratamentului. Inainte de a instaura un nou ciclu de tratament , care va fi reluat in conformitate cu indicatiile de mai sus, este necesar sa treaca un interval de cel putin opt saptamani. Capsulele vor fi luate in cursul mesei: dozele mici, intr-o priza unica cotidiana, dozele mai mari de asemenea odata sau in mai multe prize, repartizate in cursul zilei. Tratamentul local asociat: Administrarea simultana a altor antiacneice cu actiune keratolitica sau exfoliativa nu este indicata. Nici tratamentul concomitent cu raze UV nu este recomandat. Expunerea la soare trebuie evitata. In caz de nevoie, se poate administra un tratament adjuvant, local, neagresiv, cu produse antiacneice .

Contraindicatii: Roaccutan este contraindicat in sarcina (vezi mai departe), insuficienta renala sau hepatica, hipervitaminoza A, hiperlipidemie forte, hipersensibilitate la produs.

Precautii: Este necesar a se controla functia hepatica inainte de tratament , la o luna dupa inceperea lui, apoi la intervale de cate 3 luni. Este necesar de asemenea un control al lipidelor sanguine (valori “a jeun”), inainte de tratament , (la o luna dupa instaurarea acestuia si la trei – patru luni de administrare a produsului). Sunt necesare controale mai frecvente la subiectii cu risc crescut (diabet, obezitate, alcoolism, tulburari ale metabolismului lipidic). In caz de diabet cunoscut sau suspectat, este recomandabil a se face mai frecvent controlul glicemiei. Desi nu s-a putut stabili o relatie cauzala totusi s-au semnalat cazuri de crestere a glicemiei in conditii “a jeun” si au fost diagnosticate cazuri noi de diabet in timpul terapiei cu . In cazuri rare a fost semnalata o crestere benigna a tensiunii intracraniene dupa administrarea de ca si dupa tratamentul cu tetracicline. Din aceasta cauza este contraindicat un tratament asociat cu tetracicline. Este contraindicata donarea cu sange de catre pacientii care fac sau au facut recent (una, doua saptamani) tratament cu Roaccutan, femeilor aflate in perioada fertila.

Sarcina si alaptare : este puternic teratogen . Din aceasta cauza, utilizarea sa este contraindicata, nu numai la gravide, ci si la femei care in cursul tratamentului ar putea deveni gravide, practic la toate femeile in perioada fertila. Pericolul procreerii unui copil malformat este extraordinar de mare cand se utilizeaza in orice doza, in cursul sarcinii, fie chiar si pentru o perioada scurta. Pericolul malformatiei exista pentru fiecare produs de conceptie. Roaccutan este contraindicat femeilor aflate in perioada fertila, cu exceptia cazului cand pacienta indeplineste in totalitate urmatoarele conditii: Sufera de o chistica grava, desfigurata, rezista la terapie uzuala. Intelege prescriptia medicala si se poate conta pe faptul ca o va respecta. Este capabila sa aplice contraceptia obligatorie prescrisa. A fost informata de medicul sau curant asupra riscurilor care decurg, daca in cursul tratamentului cu sau la o luna dupa aceea, survine o sarcina, ca si asupra posibilitatii esecului metodei contraceptive . Confirma ca a inteles masurile de precautie. Are un test de sarcina negativ la mai putin de doua saptamani inaintea inceperii terapiei. In cursul terapiei se va repeta lunar testul de sarcina. Foloseste eficient metoda contraceptiva fara nici un fel de intrerupere o luna inainte de inceperea terapiei cu , in cursul tratamentului si inca o luna dupa terminarea acestuia. Incepe tratamentul cu Roaccutan numai in ziua a doua sau a treia dupa o menstruatie normala. In tratamentul recidivelor se obliga sa ia aceleasi masuri eficace si intrerupte de contraceptie, o luna inainte, in cursul si o luna dupa tratamentul cu . Chiar si femeile, care din cauza unei sterilitati anterioare nu intrebuinteaza metode contraceptive , vor fi lamurite sa le foloseasca, atata timp cat vor lua , conform indicatiilor de mai sus. Daca, cu toate acestea, in cursul unui tratament cu sau in luna urmatoare, survine o sarcina, exista pentru fat un mare risc de a avea malformatii dintre cele mai grave (intre altele, ale sistemului nervos central, ale inimii si ale vaselor mari). In afara de acesta exista un risc crescut de avort spontan. Majoritatea anomaliilor fetale umane legate de administrarea de au fost catalogate si acestea includ: hidrocefalie, microcefalie, anomalii ale urechii externe, (micropinna, micsorarea sau absenta conductului auditiv extern), microftalmie, malformatii cardiovasculare, dismorfia fetei, tulburari ale morfologiei timusului, insuficienta paratiroidiana si malformatii ale creierului mic. Utilizarea in cursul alaptarii: nu poate fi administrat femeilor care alapteaza.

Reactii adverse: Majoritatea reactiilor adverse ale sunt dependente de doza. In caz de dopaj adecvat, produsul este in general acceptabil tolerat, avand in vedere gravitatea bolii. Cel mai adesea, se observa simptomele analoge hipervitaminozei A, adica uscarea mucoaselor, care poate fi ameliorata, la nivelul buzelor, prin utilizarea unor unguente grase; uscarea mucoasei nazale, care poate duce la epistaxis, uscarea mucoasei faringiene, care poate provoca raguseala. Uscarea conjuctivelor oculare poate duce la conjuctivite si opacifierea reversibila a corneei. Cu ajutorul pomezilor oftalmice usoare, poate fi ameliorata conjunctivita. Intoleranta la lentile de contact poate obliga pacientii sa utilizeze ochelari pe perioada tratamentului. In cazuri rare, s-au semnalat reactii de fotosensibilitate. In cazuri izolate de fotofobie, s-au semnalat tulburari de adaptare la intuneric (hemeralopie) si cataracta lenticulara ca si vasculite (de exemplu, granulomatoza Wegener), scaderea numarului de eritrocite si leucocite (anemie si neutropenie), cresterea si scaderea numarului de trombocite, cresterea VSH , tulburari de auz in anumite domenii de frecventa si de asemenea infectii locale sau sistematice cu germeni grampozitivi (Staphylococcus aureus). De asemenea, pot surveni exanteme, prurit, dermatite faciale, transpiratii, granuloame piogenice, paronichie, distrofia unghiilor si o intensificare a formarii de tesut granulos. In rare cazuri, s-a raportat subtierea persistenta a firelor de par. S-a observat, de asemenea, alopecie reversibila, cat si fulminans, hirsutism si hiperpigmentatie (faciala), dureri musculare si articulare; rar, afectiuni inflamatorii ale intestinului (de exemplu: colita, iletita, hemoragie), hiperuricemie si tulburari psihice sau ale SNC (de exemplu tulburari de comportament, depresie si crize). Au aparut modificari osoase si hiperostoze (de exemplu osificarea prematura a cartilajelor epifizare) la copii si la adultii tratati un timp mai indelungat cu doze mari de , pentru alte indicatii decat acneea chistica. In cazul unui singur pacient, dupa un tratament de mai multi ani cu un alt retinoid, Tigason (substanta activa: etretinat), s-a observat aparitia hiperostozei spinale si calcifierea ligamentelor spinale cu compresie medulara consecutiva. Roaccutan nu este conceput pentru tratamente de lunga durata si trebuie avuta in vedere posibilitatea aparitiei acestor efecte secundare daca produsul este utilizat incorect pentru tratamente de lunga durata. La sfarsitul unui tratament obisnuit pentru chistica, s-au observat ocazional hiperostoze minimale. Datorita posibilitatii aparitiei unor astfel de modificari osoase, la fiecare bolnav se va evalua atent raportul risc/beneficiu si se va limita folosirea numai pentru tratamentul cazurilor grave. Au fost raportate cazuri rare de hipertensiune intracraniana benigna si tulburari de vedere si ocazional greturi si cefalee. S-a semnalat si o crestere temporara si reversibila a transaminazelor ca si unele cazuri de hepatita , care ar putea fi eventual puse in legatura cu . In multe dintre aceste cazuri, modificarile s-au situat in limitele normalului si valorile au revenit de baza in cursul terapiei. Totusi, au fost descrise cazuri la care din aceasta cauza, a fost necesara reducerea dozei de Roaccutan sau chiar oprirea tratamentului. Cresterea concentratiei trigliceridelor serice si a colesterolului asociata cu scaderea LDH au fost observate, intre altele, in cazul dozelor mari si la bolnavii predispusi (anamneza cu tulburari ale metabolismului lipidic, diabet, obezitate sau alcoolism). ªi aceste modificari sunt dependente de doza, iar concentratiile se normalizeaza repede dupa reducerea dozei sau dupa oprirea tratamentului. Fiecarui pacient trebuie sa i se atraga atentia asupra posibilitatii aparitiei reactiilor adverse. In cazuri rare, s-a constatat limfadenopatie si hematurie/proteinurie. La pacientii cu nivel ridicat de trigliceride serice (> 800 mg%), care beneficiaza de tratamentul cu izotretinoina, exista riscul dezvoltarii pancreatitei. Aparitia keratitei, ca urmare a tratamentului cu este o reactie rar constatata si poate fi pusa in legatura cu sindromul de uscare a conjunctivelor oculare. Prin urmare, pacientii, mai ales cei cu sindrom de uscare a conjunctivei oculare, vor fi supusi unor controale pentru depistarea aparitiei keratitei.

Interactiuni: Se va evita terapia concomitenta cu si vitamina A, intrucat simptomele hipervitaminozei A pot fi accentuate de aceasta asociere. Intrucat si tetraciclinele pot creste presiunea intracraniana, este contraindicata asocierea acestora cu . Alte interactiuni dintre si alte medicamente (de exemplu, anticonceptionalele orale), nu au fost inca semnalate.
Supradozare: Desi toxicitatea acuta a este scazuta, pot aparea, in cazul unor supradozari accidentale, semnele unei hipervitaminoze A. Aceste simptome sunt reversibile. Totusi, poate fi recomandata, in primele ore, o evacuare a continutului gastric.

Forma de prezentare: Capsule a 10 mg (30 si 100 buc.). Capsule a 20 mg (30 si 100 buc.). Valabilitate: Medicamentul trebuie utilizat inainte de data de expirare (EXP), marcata pe ambalaj.

Producator: F. Hoffman La Roche

Mai multe articole pe aceeasi tema:
 1. Va rog din suflet sa-mi dati un sfat pentru problema mea! Am aproape 23 si ani si am facut pana acum 2 cure de tratament cu Roaccutane: 9 luni, apoi o pauza de 5 luni si, ulterior, inca 7 luni pt ca acneea reaparuse. Intr-adevar, la finalul fiecarei cure, pielea mea arata mai bine ca niciodata, insa efectul nu a fost, din pacate, de lunga durata. Acum am din nou cosuri, ce-i drept, nu o forma atat de severa (as putea spune ca nu evolueaza pana la capat si am zone de piele mai degraba cu un fel de pete rosii,care nu acumuleaza puroi). E foarte frustrant la varsta asta sa am probleme mai mari decat aveam la pubertate, cand foloseam 2 sapt Zynerit si fata mea se curata fara probleme. Acum am inceput sa iau de capul meu capsule de vitamina A (cu gandul ca Roaccutane era un derivat de vit A)- iau 50.000 UI pe zi (1 capsula). De fapt,intrebarea mea este cat timp ar trebui sa iau pastilele asta, fara sa-mi fac probleme ca am depasit doza admisa. Multumesc

 2. am de cativa acnee..tind sa cred ca este juvenila cu toate ca medicul nu mi-a zis ce fel de tip e.!dermatologul mi-a prescris o solutie care se prepara in farmacii pe baza de sulf..si diane 35!tratamentul asta l-am urmat 2 luni dupa care nu am mai revenit la dansul din cauza ca am fost plecata din tara.ceea ce m-a facut sa numai vin pentru un nou consult este faptul ca dansul mi-a spus ca daca nu se rezolva problema cu trat acela vom apela la artileria grea(roaccutane).acneea pot sa zic ca este vindecata 60-70%..la mn sunt mai mult semnele extinse!intrebarea mea e daca e necesara administrarea roaccutanului?sau poate daca este un dozaj mic nu este periculos?(de ex o pastila pe sapt)?eu mi-am ameliorat acneea pana sa ajung la dermatolog cu zynerit si mibazon(iar dnul doctor a spus ca tinde ca creada ca e vb de o infectie din mom ce mibazonul mi-a facut bn)am facut si eco pt chisturi ovariene..dar e totul ok!mai poate fi si din cauza hormonilor si zic asta pentru ca am par in exces.multumesc!

 3. buna ziua.am 21 de ani si de foarte mult timp ma lupt cu acnea.dupa multe tratamente care au dat gres am urmat tratamentul cu roaccutane/sotret aproape 1 an si jumate la indicatiile unui medic dermatolog din Bucuresti.in august am intrerupt tratamentu,deoarece ma”vindecase”.nu mai aveam probleme cu cosurile deloc.tin sa precizez ca am suportat foarte bine tratamentul,fara nici o complicatie.problema este ca de vreo 2 saptamani au inceput sa-mi reapara cosuri,cei drept mai micute ca cele de dinainte.insa am foarte multe,pe frunte,in barba si in jurul nasului.ma streseaza pentru ca in sfarsit tenul meu arata bine,cu mici cicatrici,dar in rest foarte ok.ce credeti,este o problema de moment sau ar trebui sa reincep tratamentul cu roaccutane?sau un altul mai putin riscant?va multumesc anticipat.

 4. Buna ziua! As dori sa ma ajutati sa rezolv o problema din zona genitala care ma macina destul de mult. In luna noiembrie a anului 2008 am folosit pe organul genital curiosin gel, total aiurea, adica am facut o greseala. Chiar si acum, dupa aproape doi ani, pot spune 100% ca pe suprafata penisului a ramas un strat foarte subtire de curiosin. Acest lucru se vede la lumina foarte puternica. Se vede ca pielea este acoperita de ceva, iar acel ceva nu are ce sa fie in afara de curiosin, pentru ca nu am dat altceva acolo, iar o boala, o problema dermatologica etc., nu este. Citind prospectul curiosinului inteleg ca s-a format o hipergranulatie. Am fost la doi dermatologi, dar amandoi au spus ca nu are cum sa stea acest gel acolo doi ani, ca ceea ce spun eu ca vad este, de fapt, pielea foarte uscata; sa ma spal cu sapunuri blande, dar ma spal doar cu sapun dove. Pielea este foarte uscata, chiar foarte, foarte uscata, din cauza curiosinului, care uneori da semne ca ar vrea sa se desprinda de piele. Nu mi-au dat nici un tratament, doar numele unor sapunuri blande. Nu am nimic cu ei, dar eu stiu cel mai bine ce este acolo, curiosin. Sa presupunem ca as avea dreptate! Imi puteti spune, va rog, ce crema, unguent sau altceva as putea sa folosesc pentru a se descuama, a se exfolia acel strat de curiosin? Va multumesc!

 5. cum scap de punctele albe si negre .multmesc anticipat

 6. Buna seara!
  De aproape un an mi-a aparut pe frunte foarte multe cosulete mici nu au puroi si nu sunt nici rosii dar arata foarte urat si nush c sa fac…imi ies numai pe frunte..astept rasp dumneavoastra va multumesc!

 7. Buna ziua! Sotul meu a avut un cos, iar in urma stoarcerii lui s-a format o vezicula plina de lichid roz-albastruie, cu varf nefru, avand un diametru cam de 0,5 cm. E ca o jumatate de margica si o are cam de 5 ani. Ce ar putea fi?Va multumesc pt raspuns!

 8. Buna ziua! Am apelat la d-voastra pentru a afla mai multe informatii despre autovaccinul de la Institul Cantacuzino. Dupa ce am pierdut o multime de bani pentru sedinte de peeling chimic si laser,fara a avea rezultate extraordinare, d-na dermatolog m-a trimis sa-mi fac un autovaccin la Institutul Cantacuzino, fiindca imi apar intotdeauna cosuri “cu puroi”sau cu secretii(nu stiu cum se zice exact :-). Am batut drumul pana la Bucuresti si mi-au extras secretii de pe fata si mi-au zis ca am stafilococ auriu, si ca autovaccinul va fi gata peste o luna. Ok, toata lumea gaseste solutii care se dovedesc a fi o mare pierdere de bani si de timp (cel putin la mine asa a fost pana acum), dar nimeni nu mi-a explicat nimic. Puteti sa-mi spuneti in ce consta acest vaccin, v-as fi foarte recunoscator. Stiu doar ca vaccinul consta in mai multe injectari subcutanate,dar nu stiu daca poate avea reactii adverse, daca poate fi periculos sau daca merita facut(mai ales ca am auzit foarte multe comentarii rele la adresa Institutului Cantacuzino). Credeti-ma ca acneea mi-a schimbat cu totul viata, simt ca m-a afectat psihologic,am devenit mult mai retras si emotiv de aceea v-as multumi din tot sufletul daca m-ati sfatui in legatura cu aceasta. Ma bucur mult ca in Romania mai exista si doctori ca d-voastra!Va multumesc!

 9. de 2 ani si jumatate incerc sa scap de cosuri,cred ca am acnee papulopustuloasa.am folosit tot ce se putea(zinerit,fucidin,somdoerm,masti cu argila….),acestea au fost si recomandarile medicilor.cred ca e si din cauza faptului ca parul meu e uleios,trebuie sa ma spal neaparat o data la 2 zile,si transpir mult sub brate.oare are vreo legatura cu cosurile? de cateva saptamani folosec masca cu miere si parca e mai bine,doar parca. de un an nu mai ies din casa decat foarte rar din cauza cosurilor.va rog dati-mi un sfat.

 10. […] medicul ginecolog, strong advice and counseling legate de dorintele pacientei de a avea copii. Dupa Roaccutane (sau Sotret, acelasi lucru) nu se recomanda procreareatimp de 6 luni, spun unii, 2 ani spun altii. […]

 11. […] mea acestea sunt cele mai eficiente tratamente locale pentru apcientii cu cosuri . Exista si pastile (retinoizi sistemici, antibiotice), amintite intr-un post anterior (vezi Dictionarul de Dermatologie). acnee […]

 12. Lucy: Roaccutane nu determina aparitia de HPV/condiloame; se transmit sexual. Nu este nevoie sa apara si partenerului: daca la el imunitatea este mai puternica, atunci la el nu apar. ASta nu inseamna ca nua re si el virurusl
  Condiloamele nu sunt date de tulpinile cancerigene, asa este. Exista si analiza de tipare a HPV, prin care se stabileste daca ai tuplini periculoase sau nu…

 13. Buna ziua!
  De aproape un an(10 luni mai exact) iau roacutane.Doza care mi-a fost recomandata de medicul dermatolog a fost de o pastila de 10mg pe zi,iar acum iau o pastila la doua zile.De curand am fost la un control ginecologic si doamna ginecolog a observat niste condiloame diagnosticandu-ma cu HPV .Este posibil sa fi facut asa cev ade l aroacutane?Am citit pe internet ca 50 de tulpini sunt cu transmitere sexuala ,in total fiind vreo 150.Dupa controlul ginecologic l-am trimis si pe prietenul meu la un medic dermatolog,insa el nu are nimic.Suntem impreuna de trei luni.Mi-am mai facut o programare la alt medic ginecologic si vreau sa fac si un test HPV.Insa ,ma intreb daca nu cumva e posibil sa fi facut asa ceva de la roacutane si sunt destul de sigura ca doamna ginecolog,neinteractionand cu medicamentul respectiv nu-mi va putea da un raspuns.Pe internet nu am gasit mijloace de transmitere a virusului,facandu-se referire doar l acele cu transmitere sexuala si nici despre perioada de incubatie a virusul.Este posibil sa-l fi luat de la epilatul cu ceara sau din alta parte?Trebuie sa mentionez ca ,in ciuda faptului ca doza de roacutane este mica,am suferit de uscaciune la nivelul ochilor si buzelor in primele luni,hiperpigmentare si au mai fost cateva reactii adverse usoare pe care nu mi le amintesc in acest moment.Anul trecut am fost diagnosticata cu toxoplasmoza si sindromul gilbert(nu stiu daca au importanta dar am zis sa le mentionez)si in urma controlului ginecologic mi-a descoperit si un chist la un ovar.Sper sa-mi puteti da un raspuns pentru ca sunt destul de nelinistita iar programare la doctor nu am decat abea peste cateva zile.Sunt foarte speriata sa nu am o tulpina cancerigena desi am citit ca tipurile de HPV care dau condiloame nu ar fi cancerigene.Este adevarat?Va multumesc!

Toate comentariile vor fi moderate. Veti primi un raspuns in cel mult 7 zile. Reveniti pentru a va citi raspunsul!