DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Scabia ( Raia)

In Afectiuni dermatologice on May 5, 2009 at 12:58 pm

Ati crede ca scabia (=raia) este o raritate, dar nu este deloc asa. Foarte frecventa cam 1 data la 4-5 ani, in 2008 si 2009 scabia, afectiune cauzata de catre un parazit, este pe val in Romania. Cateva informatii utile:

Cine o produce? scabiae, varietatea hominis

Cum se manifesta raia: mancarimi nocturne sau la caldura, mici papule rosii care produc mancarime pe burta, deasupra feselor si pe fese, pe coapse, sub sani, in axile sau intre degete (zone calde ale corpului,  de obicei).

De unde si cum se ia? Din asternuturi din hotel, de la tara, de la saloane de masaj, prosoape utilizate in comun. Se ia si direct de la oamenii contaminati, in urma contactului prelungit (dormit in comun, contact sexual).

Se ia de la animale? Exista si o luata de la animale dar aceasta se vindeca singura in cateva zile-o saptamana. Daca simptomele dureaza de mai multe decat atat, e cel mai probabil vorba despre o luata de la om (vezi modalitatile de transmitere mai sus).

Ma spal zilnic, sunt curat/a, nu iau , nu-i asa? Gresit, oricine poate lua . Oricat de curata ar fi pielea ta,  scabia se poate atasa si poate produce raia.

E greu de scapat de ? In pofida zicalei “se tine ca raia de om”, scabia se vindeca.  Revin cu date despre tratament .

Mai multe articole pe aceeasi tema: