DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Cand apare Candida?

In Afectiuni dermatologice, Boli venerice, Intrebari frecvente adresate dermatologului, Mituri/Erori on April 2, 2009 at 2:00 am

Candidoza genitala sau infectia produsa de spp. (usu. albicans)  la femei poarta numele de candidozica, iar la barbati candidozica. Poate aparea in urma contactului sexual, dar nu numai. Practic traieste pe mucoase, atat oral cat si genital (in general in zone umede, calde si putin oxigenate).

Toti avem aceasta ciuperca, doar ca nu reuseste sa se manifeste pentru ca sistemul nostru imun o “tine la respect” si nu ii da voie sa se inmulteasca in voie. Mai mult, hrana pentru microorganisme este limitata, astfel incat intra in competitie pentru substrat nutritiv cu bacteriile, si de cele mai multe ori nu castiga.

Uneori insa se manifesta: dupa cum spuneam, fie atunci cand sistemul imunitar nu o mai reprima, fie atunci cand are multa hrana.

Ok, am candidoza, so what?! E ceva banal si n-ar trebui sa-mi pun nicio problema..

…Lucrurile nu sunt chiar atat de simple! De exemplu mai apare frecvent la diabetici.  O candidoza recurenta (care tot reapare in pofida tratamentului) poate semnala un diabet zaharat nedepistat inca, latent. este o afectiune grava? Nu. Dar poate fi un semnal de alarma al organismului. Plus ca apare si la persoanele imunodeprimate (HIV/SIDA, etc).

De ce apare candidoza cand luam antibiotice?

Pentru ca bacteriile sunt distruse de antibiotice, lasand toata hrana de pe mucoase ciupercilor. Acestea nu sunt distruse de catre antibiotice, si avand tot substratul nutritiv la dispozitie, in lipsa “dusmanilor” care erau reprezentati de bacterii, se inmultesc in voie.

Mai multe articole pe aceeasi tema: