DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Pitiriazis versicolor (pitiriasis) -petele de pe spate

In Afectiuni dermatologice on March 29, 2009 at 12:04 pm

Le vedeti vara cand mergeti la mare. Barbati sau femei isi expun in egala masura petele albicioase sau maronii de pe spate, umeri sau piept, fara sa stie ca de fapt ele sunt cauzate de o a pielii.

pitiriazis versicolor (verzicolor)

(verzicolor)

Mai precis, sunt chiar depozite de ciuperci microscopice. Afectiunea se numeste si sau verzicolor.  A nu se confunda cu pitiriazisul rozat, aceasta din urma fiind o alta afectiune fara legatura cu pitiriazisul . Afectiunea are doua forme: una caracterizata prin pete albe (pitiriazisul  acromiant) cealalta prin pete brune, mai inchise la culoare ( hipercrom). In ambele cazuri, petele sunt acoperite de un strat subtire de scume fine, numite din acest motiv “pitiriaziforme“.

La scarpinarea cu unghia apare o descuamare a pielii, prin desprinderea unui rand de scume. Petele se inmultesc odata cu trecerea timpului si au drept cauza ciperca  Malassezia furfur (Pityrosporum ovale). Sunt dezagreabile prin faptul ca impiedica bronzarea si daca mergi vara la mare cu petele pe spate, ai toate sansele sa nu te bronzezi uniform si sa ramai asa un an intreg!

Partea buna este ca se trateaza si se vindeca  in totalitate. Partea proasta este ca nu trece de la sine, si ca uneori se mai si ia. Si un ‘paradox’: 1 persoana din 20 are , in pofida faptului ca aceasta se ia destul de greu.

Mai multe articole pe aceeasi tema: