DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Pruritul de sarcina/ Mancarimile in sarcina

In Afectiuni dermatologice on February 16, 2009 at 1:22 am

Cea mai des intalnita cauza de prurit la pacientele gravide in ultimul trimestru este colestaza de ; aceasta se produce datorita compresiei exercitate de uterul gravid, marit de volum, asupra cailor biliare.

Ca urmare a acestei compresiuni pe caile biliare, bila (lichidul produs de ficat si stocat in vezicula biliara)nu se mai elimina bine si de aceea cantitati mici de saruri biliare ajung , prin sange, la piele. Aici ele sunt iritante local si produc reactia de scarpinare (“grataj”).

Intensitatea fenomenului variaza de la o persoana la alta, de la o gravida la alta, deoarece nu toate persoanele sunt construite la fel: unele femei nu acuza simptome, altele acuza mancarimi ingrozitoare pe tot corpul.

“Mancarimile” de foarte multe ori devin mai puternice in timpul noptii.

Acest lucru se intampla deoarece noaptea stimulii care “bombardeaza” in timpul zilei organismul sunt redusi ca intensitate (zgomotul din mediu se estompeaza, gradul de luminozitate al incaperii este redus, s.a.m.d). Pe acest fond, iritatiile locale din piele capata caracter de stimul intens, relativ la ceilalti stimuli, si sunt mai puternic percepute: practic, “mancarimile” devin mai puternice, cu atat mai mult cu cat gravida in ultim trimestru este o persoana mai sensibila, deoarece se afla intr-un context emotional si hormonal particular, aceste modificari fiind normale.

Acest fenomen insa nu ar trebui sa va ingrijoreze: odata dusa la termen aceste senzatii insuportabile dispar de la sine!

Mai multe articole pe aceeasi tema: