DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Psoriazis

In psoriazis on December 12, 2010 at 6:04 pm

Denumirea de s-a impus cu mare greutate in lumea medicala, dupa aproximativ 19 secole in care psoriazisul a fost confundat cu lepra.  De unde provine termenul de ? Denumirea de , desemnand afectiunea proliferativa a epidermului caracterizata prin aparitia de leziuni eritematoscuamoase provine din limba greaca, unde psora desemna “mancarime, prurit”. Cu toate acestea in mancarimile pielii nu sunt de cele mai multe ori prezente, iar daca apar mancarimi ale pileii in , ele nu au o intensitate ingrijoratoare.

Foarta multa vreme psoriazisul a fost confundat cu lepra. Intelegerea psoriazisului ca afectiune diferita de lepra ii se datoreaza lui Fernand Ritter von Hebra (7 September 1816, in Brno, Moravia – 5 August 1880 Viena), un dermatolog austroungar care a facut unul dintre primele Atlase de dermatologie. (Atlas der Hautkrankeiten). Exista astazi forme de care poarta denumirea acestui medic, cum ar fi impetigo herpetiform Hebra ( pustulos generalizat al sarcii).

Initial termenul de “lepra” se referea la ambele afectiuni, lepra si , pentru ca ulterior Celsus Aurelius sa descrie o afectiune pe care o considera ca forma clinica de impetigo. Ulterior Robert Willan in 1808 s-a referit la aceasta afectiune folosind termenul de .

Cu toate acestea, tratamentele pentru au evoluat inca din cele mai vechi timpuri, de la aplicatii de pomezi cu acid salicilic, fabricat din scoarta de salcie si tratamentul cu gudroane pentru si pana la terapiile biologice impotriva psoriazisului.

In Romania exsita foarte multe persoane afectate de ; actualmente exista numeroase asociatii ale pacientilor afectati de , inclusiv in Romania. In pofida acestui fapt persista suspiciuni privitoare la , foarte multe persoane dintre cele neafectate (dar si chiar dintre pacienti) temandu-se ca psoriazisul ar putea fi contagios. In realitate, psoriazisul nu este contagios (psoriazisul nu se ia), dar se mosteneste in familie (daca un individ are , este foarte posibil ca si copiii acestuia sa dezvolte o forma de ).

Exista legatura intre dermatita seboreica si ? Multi autori considera ca nu poate fi negata legatura dintre si dermatita seboreica, mai ales ca persoanele cu dermatita seboreica dezvolta in timp .

Care este cauza psoriazisului? Cauza care provaca psoriazisul nu este cunoscuta la acest moment in totalitate, in pofida progreselor stiintei. Psoriazisul pare sa fie cauzat de stres, zestrea genetica, imunitate. Nu exista nicio legatura demonstrata intre si alimetnatie, astfel incat bolnavii de nu trebuie sa tina nicio dieta speciala.

Este dificil sa stabilesti, ca medic, diagnosticul de ? In anumite cazuri, da. Multe afectiuni pot fi confundate cu psoriazisul, si aici ma refer la rozat, parapsoriazis, eczematide, dermatita seboreica, ciuperca pielii capului, rubera pilaris, linhen plan, eczeme, keratoze acitince, boala Bowen si lista poate continua. Uneori, pentru a certifica diagnosticul de trebuie sa faci o biopsie cutanata. Aceasta va fi citita de anatomopatolog, care va confirma (sau infirma, dupa caz…)  diagnosticul de .

Mai multe articole pe aceeasi tema: