DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Mancarimile genitale – pruritul genital

In Boli venerice, dermatolog on October 16, 2010 at 8:50 am

Senzatia de mancarime (numita in limbaj medical “prurit”) in zona genitala poate avea foarte multe cauze:
pot fi incriminati factori endocrini (hormonali), factori infectiosi (bacterii, ciuperci), factori alergici (dermatite de contact alergice, etc,)inflamatii ale uretrei (ale canalului prin care iese urina),
balanite (inflamatii ale glandului penisului) sau chiar prostatite (inflamatii ale prostatei).
Nu de putine ori pruritul (“mancarimea”) din zona genitala poate fi normal, fara semnificatie patologica, dar in acest caz nu se incadreaza un prurit intens, ci unul moderat si pentru perioade scurte de timp. Daca aveti un prurit intens, probabil ca nu este vorba de un prurit normal, determinat de o concentrare a atentiei pe zona respectiva.
Pruritul poate fi determinat de multe ori si de o igiena necorespunzatoare sau, dimpotriva, de o igiena foarte frecventa si prea minutioasa, precum si de sensibilizarea pielii la diverse produse de igiena intima (gel de dus, sapun, etc).
Exista si prurit in cazul infectiilor transmise sexual. De cele mai multe ori insa senzatia de mancarime se insoteste de scurgeri pe uretra (scurgeri “pe canal”) aparute mai abundent dimineata, care pateaza lenjeria, scurgeri care pot aparea si in alte momente ale zilei. Pot fi suspectate infectii bacteriene (gonoree, chlamydia) sau micotice (date de ciuperci). Este importanta intr-o oarecare masura si simptomatologia partenerei. (daca ea are sau nu manifestari-mancarimi, scurgeri)
In cazul in care exista secretie se poate face o analiza din acel lichid la laborator si in functie de rezultat se poate institui sau nu o terapie.
De cele mai multe ori nu este vorba despre ceva grav, dar ar fi util pentru sanatatea Dv sa va adresati unui cabinet medical (dermatologie, urologie)pentru a vizualiza zona pe care apar mancarimile si pentu a face o analiza din secretie, in cazul in care aceasta exista

Mai multe articole pe aceeasi tema: