DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Intepaturi de insecte

In dermatolog on October 24, 2010 at 3:30 am

Astazi nu vom vorbi despre boli venerice si nici despre boli de piele in adevaratul sens al cuvantului, ci despre intepaturile de insecteArtropodele reprezinta cea mai numeroasa grupare de animale de pe Pamant. Aceste nevertebrate prezinta drept caracteristici comune faptul ca au un schelet extern chitinos, dur, corpul segmentat si articulatii la nivelul picioarelor.

Cele mai importante artropode pentru patologia umana sunt insectele si arahnidele (paianjenii). Nu toate artropodele ataca omul.

Din ce cauza difera intepaturile insectelor?

Simptomele si manifestarile clinice difera foarte mult in functie de scopul muscaturii sau intepaturii insectei:

-insectele care inteapa pentru a se hrani (insectele hematofage precum tantarii, care extrag substantele nutritive din sangele gazdei) sunt foarte putin manifeste, sau chiar asimptomatice, cel putin in prima faza, pentru a nu fi descoperite de organismul gazda. Dupa o perioada de timp care poate dura minute sau ore, leziunile dezvolta mancarimi () ca urmare a unor reactii alergice locale la substantele straine introduse la nivelul pielii de catre insecta.

intepaturi de insecta

intepaturi de insecta

-artropodele care inteapa sau musca pentru a se apara determina leziuni dureroase, care se manifesta rapid, fara perioada de latenta. In aceasta categorie se pot include muscaturile paianjenilor si intepaturile albinelor sau viespilor. Acestea introduc in organism venin si enzime care produc durere locala intensa, avand drept scop indepartarea omului, perceput ca agresor.

Mai multe articole pe aceeasi tema: