DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Cancerul de piele (I)

In Afectiuni dermatologice, derma, dermatolog, dermatologie on June 3, 2010 at 4:46 pm

Carcinomul bazocelular este unul dintre cancerele de piele; ¬†clasic se spune ca apare din stratul bazal al epidermului, ceea ce nu este tocmai adevarat. Exista mai multe forme clinice ale acestui carcinom (cancer de piele), dupa cum vedeti in imagini. Ideea este destul de simpla: trebuie sa ne ingrijoram cand ne aflam in fata unei rani care nu se vindeca in doua saptamani, care face crusta care se desprinde si iarasi sangereaza-si iarasi crusta… Carcinomul bazocelular apare cel mai frecvent la persoanele blonde si cu ochi albastri/verzi – fototipurile de piele cele mai expuse la ¬†actiunea razelor ultraviolete.

Partea buna, daca putem spune asa, este ca este tratabil si ca nu metastazeaza. Se poate interveni chirurgical (excizie chirurgicala), electrocauterizare, crioterapie, aplicatii de 5fluorouracil (Efudix), laser-terapie, radioterapie.

In afara se practica chirurgia Mohs, o alternativa terapeutica mai economica in ceea ce priveste tesuturile sanatoase din jur si mai precisa in ceea ce priveste limitele exacte ale tumorii.

Recidivele sunt destul de frecvente, cam 1 din fiecare 2 pacienti prezinta un cu o alta localizare in urmatorii 10 ani, si recidiva locala– in acelasi loc- varaiza intre 2 si 25%, in functie de metoda utilizata si experienta operatorului.

Mai multe articole pe aceeasi tema: