DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Corn cutanat

In Afectiuni dermatologice on January 15, 2010 at 7:50 pm

Oricat ar parea de ciudat, cornul cutanat este chiar un… corn asemanator celui de animal care apare la nivelul pielii de pe fata sau maini. Poate aparea pe diverse alte leziuni, cum ar fi veruca seboreica, keratoza senila, veruca vulgara, keratoacantomul, carcinoame spinocelulare sau bazocelulare. Se poate canceriza si poate deveni un spinaliom (Carcinom spinocelular) mai mult sau mai putin agresiv.

Cum recunoasteti un corn cutanat? Este extrem de simplu, o formatiune dura, incovoiata sau drepta, cativa milimetri sau centimetri, gri-galbuie, cu striatii pe suprafata; crste lent incateva luni sau ani de zile, timp in care se mai rupe apoi reapare.

Cum se trateaza un corn cutanat? Se excizeaza chirurgical sau se poate electrocauteriza; daca baza cornului cutanat este foarte infiltrata si eritematoasa (rosie) se recomanda prima varianta, cu trimiterea la examinare histopatologica. Ce anume formeaza cornul cutanat? Keratina, asemanatoare celei care formeaza unghiile sau parul. Desigut, imaginile de mai jos arata cazuri avansate si sugestive, in realitate cornul cutanat este destul de frecvent (oricum, nu este o rarirtate) si are dimensiuni mai mici, de cativa milimetri.

Mai multe articole pe aceeasi tema: