DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Lichenul plan

In dermatolog, dermatologie on January 8, 2010 at 9:01 pm

Este o boala caracterizata prin aparitia de papule poligonale, violacei, oarecum stralucitoare intr-o incidenta favorabila a luminii, cu nsite striuri pe suprafata sau niste scuame foarte fine. In afara de faptul ca sunt inestetice (apar frecvent pe fata anterioara a antebratelor, pe gambe) papulele de plan sunt foarte pruriginoase (produc mancarimi intense, violente) iar durata de evolutie a leziunilor este de la 6 luni la 2 ani de zile. Nu exista un tratament cu adevarat eficient.

Care sunt cauzele lichenului? Lista este extrem de lunga: medicamente (beta-blocante, inhibitori de enzime de conversie,  penicilamina, PAS, izoniazida, s.a.), substante chimice (mediu de lucru toxic), traumatisme vertebro-medulare, socuri psihice sau fizice (accidente).  O asociere frecvent citata este cea dintre plan  si hepatitele virale cu virus B sau C.

plan

Mai multe articole pe aceeasi tema:

 1. am lichen plan la nivelul scalpului.Am 43de ani aceasta boala o am de 16 ani am incercat totul… oare credeti ca o sa mai pot spera la o vindecare? mentionez ca mi-a cazut parul portiuni cat palma ,sufar fara durere dar in fiecare zi cand ma uit in oglinda ma intreb…de ce? nu am raspuns nici dupa 16 ani….se spune ca nu se stie cauza… va rog daca aveti ceva explicatii ,sau mod de vindecare eu astept….inca sper…va multumesc.cu drag

 2. pai cel mai bine intr-o clinica universitara de dermatologie, gen Spitalul Colentina

 3. Buna ziua.
  Ma numesc Dana Voicila,am o vecina in varsta de 63 ani care se chinuie de 6 an cu un lichen plan bucal.A facut diverse tratamente dar fara niciun rezultat.Are dureri mari la nivelul cavitatii bucale,a obrajilor.Diagnosticul i s/a pus pe baza analizelor de sange.Nu i s/a facut nici o biopsie.Ce trebuie sa faca si la ce spital ,clinica sau medic din tara sa mearga pentru ca nu mai suporta starea in care se afla.
  Multumesc!Dana

 4. Aura: biopsia este analiza care ofera certitudinea in cz de lichen. senzatiile descrise sunt de arsura sau durere. uneori, pot aparea si ulceratii (rani)

 5. Buna ziua,
  Leziunile de lichen plan oral sunt pruriginoase? Sau senzatia la nivelul mucoaselor este sub forma de arsura?
  Ce analize pun in evidenta existenta unui lichen plan oral?
  Multumesc anticipat! Aura

Toate comentariile vor fi moderate. Veti primi un raspuns in cel mult 7 zile. Reveniti pentru a va citi raspunsul!