DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Ce este dermatoscopia digitala?

In Afectiuni dermatologice, dermatolog, dermatologie on December 9, 2009 at 6:42 pm

Dermatoscopia (microscopia cu epiluminescenta) reprezinta vizualizarea leziunilor pielii ( de obicei Р  pigmentari si tumori, dar nu exclusiv) cu ajutorul unui instrument ce ofera o imagine marita si bogata in detalii. Examinarea se face in vivo, nu este dureroasa, este reproductibila si relativ ieftina. Se realizeaza cu ajutorul dermatoscopului.  Dermatoscopul este un instrument alcatuit dintr-un maner ce contine acumulatorii sau bateriile, dupa caz, si o piesa ce contine sistemul optic Рo lentila ce mareste de un numar de ori -de obicei 10 X , impreuna cu o sursa de iluminare orientata sub un anumit grad astfel ales incat sa permita cea mai buna vizualizare a structurilor pielii. Uneori lentila este gradata, pentru o comparare a imaginilor.

Dermatoscopia este utila in aprecierea caracterului benign sau malign al unei (nev pigmentar), dar pot fi vizualizate si diagnosticate si alte afectiuni precum carcinomul bazocelular, dermatofibrom, scabie, etc.

In ceea ce priveste varianta digitala, exista atat un dermatoscop digital cuplat la o placa video si un PC cat si varianta de dermatoscop digital  full body scan, care face fotografii ale intregului corp si apoi analizeaza fiecare alunita in parte. Exista posibilitatea stocarii pentru o analiza comparativa ulterioara (a crescut/ scazut in dimensiuni, modficari de culoare, relief, caractere morfologice, etc).

 

Sa nu ne imaginam insa ca specificitatea si sensibilitatea diagnosticarii melanomului malign cu ajutorul dermatoscopiei ar fi absolute: exista si in cazul acestei metode numeroase cazuri de fals pozitiv/negativ (erori), astfel incat medicii mai in varsta spun ca experienta clinica primeaza. O fi.

Mai multe articole pe aceeasi tema: