DERMATOLOGIE- Dr. Corina- BLOG DE MEDIC DERMATOLOG

Demodex

In Uncategorized on January 29, 2014 at 8:20 pm

 este un ectoparazit din clasa Arachnida, de 0.2-.4 mm, care traieste la nivelul tegumentului. Este cunoscut ca fiind implicat in etiopatogeneza rozaceii (afectiune inflamatorie impropriu denumita acnee ). Cele doua specii mai cunoscute sunt  folliculorum si   brevis. Colonizeaza intreg tegumentul facial la majoritatea pacientilor cu ; poate fi gasit in special la nivelul fruntii si obrajilor. Se presupune ca nu atat in sine ar fi cauza rozaceii, ci Bacillus oleronius, o bacterie Gram-negativa desoperita de aproximativ cu deceniu, bacterie care traieste in simbioza cu parazitul si care este sensibila la antibioticele la care raspunde rozaceea, putand cel putin partial explica rolul acestora in terapia rozaceii.

 

Mai multe articole pe aceeasi tema:

La multi ani 2014!

In dermatolog on January 1, 2014 at 11:28 pm

La multi ani!!!

Mai multe articole pe aceeasi tema:

Pete pe piele – pitiriazis versicolor

In boli de piele, ciuperci, dermatolog, pitiriazis on December 26, 2013 at 5:44 pm

Pitiriazisul este o infectie superficiala a pielii, cauzata de un agent fungic (o ciuperca), Malassezia. Ciuperca traieste la baza firului de par al scalpului, de unde coboara cu transpiratia, motiv pentru care infectiile cutanate se manifesta vara sau toamna, la nivelul umerilor, gatului si toracelului superior. Ciuperca se gaseste pe pielea tuturor indivizilor, fara a se sti motivele pentru care la unele persoane produce infectia pielii, iar la altele nu.

Pitiriazisul trebuie deosebit de alte afectiuni care produc pete ale pielii, in special pitiriazisul alb, vitiligo, alte cutanate, macule post-inflamatorii etc.

Exista mai multe variante clinice de pitiriazis : varianta hipocroma (cu pete deschise la culoare)

si varianta hipercroma, cu pete de culoare mai inchisa decat restul tegumentului.

pitiriasis versicolor

In ambele cazuri, gratarea leziunii duce la aparitie de scuame fine, asemanatoare cu faina, aspect important in diagnosticul diferential al afectiunii.

Mai multe articole pe aceeasi tema: